Brexit is kans voor Brusselse hotellerie

Business as usual maar dan net even anders…
De oorspronkelijke openingsdatum van het Hilton Garden Inn Brussels Louise, 1 juni, is gepasseerd en de nieuwe openingsdatum van 4 augustus aanstaande. Daar zit ik dan wekelijks in een hotel dat zo goed als klaar is. Toch vreemd…

De meubels zitten nog in het plastic, de bedden zijn niet opgemaakt, de koffiemachine werkt nog niet, het servies, bestek en glazen zijn nog niet geleverd en behalve het Management Team zijn er nog geen medewerkers.

De meest merkbare activiteit ligt bij de werklui, die met lange lijsten van afwerkpunten door het hotel lopen. Dat gaat toch op een iets andere manier en in een ander tempo dan wanneer het hotel al vol met gasten zou zijn geweest. Ook zij hebben nu tot begin augustus om het hotel op te leveren en dat is misschien maar goed ook.
Heel af en toe komt er een verdwaalde gast het hotel binnenlopen, op zoek naar een kamer of een kopje koffie.

Businessplan 2017
Juli en augustus zijn voor hotels traditioneel de maanden waarin het businessplan ter voorbereiding op het budget wordt gemaakt. Ook voor het Hilton Garden Inn Brussel Louise zal het businessplan 2017 moeten worden geschreven. Uiteraard heeft Centriq hotelmanagement samen met het hotel management een pre-openingsplan gemaakt met daarin de strategieën, de openingsactiviteiten en een budget voor 2016. De template voor 2017 is klaar en zal door de nieuwe sales & revenue manager, samen met de General Manager en ondersteund door het team van Centriq worden opgeleverd.

Kansen en bedreigingen
Voor een deel van 2016 en “zeker en vast” ook voor 2017 zijn er 2 belangrijke omgevingsfactoren die de strategieën en dus ook het hotelbudget zullen beïnvloeden;
1. Wat blijft en wordt de impact van (potentiele) terroristische aanslagen in Brussel (en de rest van West-Europa)
2. Welke impact heeft de Brexit op zowel de economische ontwikkelingen binnen de EU, maar ook op de hotelbezetting in Brussel.
Dat de terroristische dreiging een impact heeft gehad op het toeristische groepen segment deze zomer, hebben we gemerkt. Veel intercontinentale tour operators hebben hun Europese rondreizen geannuleerd en het individueel toerisme naar Brussel komt slechts mondjesmaat weer op gang. In welke mate zal dit nog impact hebben op het budget voor 2017?
Ook de onzekerheid rondom de Brexit is een bedreiging, maar het goede nieuws voor Brussel is dat deze zelfde Brexit heel veel extra vergaderingen naar Brussel zal brengen. Dus voor Brussel is de mogelijke Brexit, op korte termijn eigenlijk goed nieuws. En er is nog meer goed nieuws; voor het eerst sinds de aanslagen zijn er 2 citywide congressen voor mei 2017 in Brussel bevestigd.
Brussel komt er langzaam maar zeker weer bovenop, maar we blijven ons hart vasthouden.

Footer background
Facebook
Linkedin
STRATEGISCH HOTEL ADVISEUR RENÉE COHEN